zaufaj specjaliście

Jak powstaje eye q

Proces produkcji można podzielić na 6 etapów:

1. Połów

Ryby są specjalnie wybierane pod kątem zawartości kwasów tłuszczowych. Do eye q, który jest bogaty w EPA, stosuje się sardynki i sardele z południowych oceanów (Spokojnego i Atlantyckiego). Producent ma własnych lokalnych przedstawicieli, którzy kupują od lokalnych rybaków, nie od dużych przemysłowych kutrów.

2. Czyszczenie

To jest proces oczyszczania z różnych protein rozpuszczalnych w wodzie. Do oleju dodajemy sodę, która reaguje z tymi substancjami tworząc łatwą do usunięcia, mydło-podobną substancję.

3. Mrożenie

To jest proces pozwalający usunąć z oleju nasycone kwasy tłuszczowe. Olej jest schładzany do temperatury poniżej 0ºC, przy której nasycone kwasy tłuszczowe wytrącają się i mogą zostać usunięte. Olej z sardynek wykorzystywany w eye q może zawierać do 35% nasyconych kwasów. Tracimy na objętości, ale olej jest teraz bardziej przejrzysty i jeszcze bardziej czysty.

4. Filtracja

W tym procesie eliminowane są proteiny i inne substancje lotne odpowiedzialne za brzydki zapach. Olej jest mieszany ze specjalną glinką robioną z popiołu wulkanicznego. Jest to naturalne źródło węglanu wapnia, który łączy się ze wszystkimi niepożądanymi zanieczyszczeniami tak, aby łatwo je było usunąć. W tym procesie usuwane są ewentualne resztki metali ciężkich i toksyn.

5. Czyszczenie parą wodną

Ostatnie czyszczenie przez proces dezodoryzacji. Olej, który znajduje się prawie w próżni, jest uderzany strumieniem pary pod ciśnieniem blisko 20 atmosfer. Takie zderzenie z parą usuwa z oleju ostatnie resztki zanieczyszczeń, w tym resztki glinki pozostałe z poprzedniego procesu. Po dezodoryzacji olej jest niemal całkowicie pozbawiony rybiego smaku i zapachu.

6. Uzyskanie gotowego preparatu

W trakcie procesu uzyskiwania oleju nie są dodawane żadne sztuczne bądź chemiczne środki, a ewentualne zanieczyszczenia zostają usunięte. Ten proces gwarantuje, że olej pozostaje w swojej niezmienionej, naturalnej formie.

Wróć do strony głównej