zaufaj specjaliście

Przyczyny niedoborów omega-3

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) należą do tzw. niezbędnych kwasów tłuszczowych, tj. takich, które nie mogą być syntetyzowane z innych składników. Należą do nich kwas linolowy i kwas α-linolenowy (prekursory), które dają początek biologicznie aktywnym związkom. W zależności od budowy dzielimy je na omega-3, omega-6, omega-9 itd. Kluczowe znaczenie mają kwasy z linii omega-3 i omega-6.

Niestety wydajność przemian prekursorów w organizmie człowieka do aktywnych pochodnych omega-3: kwasów eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA) jest bardzo niska i wynosi tylko kilka procent.

Prawidłowy stosunek podaży omega-6 do omega-3 w pożywieniu powinien wynosić 5:1. Jednak obecnie proporcja ta sięga nawet powyżej 20:1 z powodu zbyt wysokiego spożycia kwasów omega-6 i zbyt niskiego spożycia ryb. Ponadto, jeżeli w diecie przeważają kwasy omega-6, hamują one wytwarzanie omega-3, ponieważ rywalizują o dostęp do wspólnych dla obu rodzin kwasów układów enzymatycznych.

Męskie hormony płciowe (testosteron) hamują syntezę WNKT, natomiast estrogeny zwalniają ich rozkład, stąd częstsze występowanie zaburzeń u chłopców.

U niektórych osób  nieprawidłowa aktywność enzymów potrzebnych do syntezy DHA i EPA (np. desaturazy) może hamować wytwarzanie tych aktywnych metabolitów omega-3.

Szlaki metaboliczne kwasów tłuszczowych są podatne na wpływy środowiskowe, m.in. stres, infekcje, wysoką zawartość tłuszczów nasyconych w diecie. Zjawiska te są obecnie coraz bardziej rozpowszechnione.

Tak więc wiele czynników może wpływać na celowość uzupełniania diety w kwasy tłuszczowe czy to poprzez jej modyfikację, czy też suplementację.

przyczyny-wykres-1

Wróć do strony głównej