zaufaj specjaliście

Współczesna dieta

Prekursory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) występują w większych ilościach w olejach roślinnych, np. w kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, rzepakowym,  arachidowym, siemieniu lnianym, a także oliwie z oliwek.

Pomimo tego, że kwasy tłuszczowe omega-6 są nam potrzebne do życia, to spożywamy ich zdecydowanie za dużo – typowa współczesna zachodnia dieta jest daleka od równowagi i dostarcza zdecydowanie za dużo tłuszczów omega-6, a za mało omega-3

Niestety, produkty bogate  w kwasy omega 6 często promowane są jako zdrowy i pożądany składnik diety, przez co ich konsumpcja cały czas wzrasta. Ich źródłami we współczesnej diecie są głównie oleje roślinne i produkty zbożowe, a także w pewnym stopniu mięso od zwierząt jedzących głównie zboża.

dieta
Współczesna dieta często zawiera nadmiar kwasów omega-6, a zbyt mało omega-3

Zboża zawierają niewielkie ilości omega-6 w swoich ziarnach, ale do przetworzenia (np. chleb, ciasta) mieszane są z olejami roślinnymi. Tłuszcze omega-6 są powszechnie stosowane w przemyśle żywieniowym, ponieważ są tanie i łatwo dostępne. Dlatego też powinniśmy unikać wszelkiej przetworzonej żywności, ponieważ jest ona pełna omega-6; ciasta, ciastka, desery, przekąski, płatki śniadaniowe –wszystko, co zawiera w składzie tłuszcz roślinny. Zwierzęta karmione zbożami (prawie wszystkie hodowlane) mają mało omega-3 w stosunku do omega-6. Dlatego najlepsze jest mięso i masło od krów żywiących się tylko trawą, a jajka i mięso od kur z wolnego wybiegu, u których zboża stanowią tylko część pokarmu.

Orzechy i migdały zawierają także sporo kwasów tłuszczowych omega-6, więc wskazany jest umiar w ich spożyciu.

Powszechne w zachodniej cywilizacji jest  smażenie na olejach roślinnych, choć wiemy, że jest to niezdrowe – porcja frytek z głęboko smażoną rybą na oleju roślinnym zawiera znaczne ilości toksycznych aldehydów.

A co z rybami? Jeśli decydujemy się zwiększyć spożycie ryb to ważny jest sposób ich przyrządzenia. Na przykład, smażąc ryby – zamiast zdrowych omega-3 – dostarczamy sobie niezdrowych kwasów tłuszczowych trans. Nie zaleca się również spożywania w zbyt dużych ilościach ryb mocno solonych czy wędzonych.

Źródła kwasów omega – 6:
• większość olejów roślinnych, zwłaszcza słonecznikowy, kukurydziany, krokoszowy, sojowy, z pestek winogron, z pestek dyni, z orzechów ziemnych
• pestki i nasiona, zwłaszcza słonecznik, dynia, sezam
• produkty zbożowe
• margaryny
• masło z orzeszków ziemnych

Wróć do strony głównej