Aż 60% suchej masy ośrodkowego układu nerwowego stanowią lipidy (tłuszcze). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład fosfolipidów błon komórkowych, wpływają na przekazywanie impulsów między komórkami nerwowymi, a także regulują przebieg procesów biologicznych.
U niektórych osób z powodu zaburzeń enzymatycznych, uwarunkowań genetycznych, często w połączeniu z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi dochodzi do istotnego obniżenia poziomu kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3 w organizmie. Może to prowadzić do występowania określonych nieprawidłowości w sferze somatycznej (cielesnej), jak również behawioralnej (zachowania). Oto przykładowe oznaki niewystarczającego spożycia kwasów omega-3, które często występują jednocześnie:
Częste współistnienie problemów wieku rozwojowego i niskiego poziomu kwasów tłuszczowych w diecie wskazuje na to, że niewystarczające spożycie omega-3 może być jedną z przyczyn problemów w uczeniu się i zachowaniu u dzieci i młodzieży. Dlatego właściwa dieta u dzieci, a w przypadku gdy dieta jest uboga odpowiednia jej suplementacja o wielonienasycone kwasy tłuszczowe jest ważna dla prawidłowego działania układu nerwowego.
Schuchardt, Significance of long-chain polyunsaturated fatty acids (PUFAs) for the development and behaviour of children. Eur J Pediatr (2010) 169:149-164
Colquhoun, A lack of fatty acids as a possible cause of hyperactivity in children. Medical Hypotheses 1981; 7:673-679
Stevens, EFA Supplementation in Children with Inattention, Hyperactivity, and Other Disruptive Behaviors. Lipids 38, 1007–1021, October 2003